Protestantse Gemeente

Gennep en omstreken

antependium rood.jpgbouwplaat.jpgengel.jpgopen deur.jpggraftegel.jpgorgel.jpghaan.jpgantependium paars.jpgantependium groen.jpgzegel Julien.giftoren.gifpreekstoel.jpgantependium wit 1a.jpgbijbel.gifbegraafplaats.gifvoorzijde.jpgklok met inscriptie 1.gifhugenoten.jpg

Liturgisch bloemschikken

1e Advent 2018

Op een juten zak die inkeer en verootmoediging symboliseert (denk aan ‘in zak en as zitten’) ligt een bundel takken. Onderaan de takken liggen dode bladeren en boomschors als verwijzing naar de vergankelijkheid. Bovendien zien we stenen als symbool van de puinhoop, de verwarring waarin onze wereld verkeert. Maar wie langer kijkt ziet dat aan de takken knoppen zitten, zie daar het nieuwe leven dat in aantocht is.

De bundel wordt bijeengehouden door een gouden koord, goud is de kleur van de koning die eveneens in aantocht is. God komt zijn belofte van vernieuwing na.

Advent 2018 1

2e Advent 2018

We zien vijf paarse anthuriums die zich letterlijk openstellen naar de hemel. Zij staan symbool voor de vijf zintuigen van de mensen -zienhorenproevenruiken en voelen- en staan voor de mensen die zich openstellen voor wat komen gaat, de belofte van God aan de mensen: de komst van de prins van de Vrede, de koningszoon.

Aan de voet van het bloemstuk liggen donkere en lichte stenen als symbool van de verwarring waarin de wereld verkeert, de ‘ puinhoop’  maar ook de hoop die gesymboliseert wordt in de witte stenen: hoop op vernieuwing.

Het groen in het bloemstuk is eveneens de kleur van de hoop.

2e advent 2018

 

3e Advent 2018

In de vaas zijn takken gearrangeerd die zowel vergankelijkheid als nieuw leven symboliseren. Dat nieuwe leven zien we vooral in de knoppen van de wilgentakken, de katjes, maar ook in het tere groen dat symbool staat voor hoop en leven. Het bloemstuk heeft een open structuur die staat voor de ruimte die zich opent voor Gods in aantocht zijnde belofte. Dat komt ook terug in de licht roze rozen waarmee we zien dat het licht echt door begint te breken en het duister wijkt. In de takken hangen sterren die Gods hemelgewelf vertegenwoordigen. Tenslotte zien we dat aan de voet het goud doorbreekt, de koninklijke kleur van de vredevorst.

2018 advent 3

4e Advent 2018

In dit laatste adventsbloemstuk zien we elementen uit de voorgaande stukken terug. De grote groene bladeren staan voor Gods handen die de wereld beschermt in de palm van zijn handen. De anturiums verbeelden de mensen die zich openstellen naar het licht uit de hemel. Ook de knoppen van de katjes zien we terug als symbool van nieuw leven.

Dan zien we de verschillende kleuren gerbera’s, zij verbeelden de veelkleurigheid en diversiteit van het mensdom op onze aarde. Daaruit rijst een amaryllis omhoog, de koningsbloem die als een bazuin de komst van de koning aankondigt, Het geheel is omgeven door een wolk van goud, het edelmetaal en kleur van koningen. De prins van de vrede is gearriveerd en Gods belofte is vervuld. 

Advent 4 2018

Login Form

Januari 2019
Z M D W D V Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2