Protestantse Gemeente

Gennep en omstreken

engel.jpgorgel.jpgklok met inscriptie 1.gifbijbel.gifpreekstoel.jpgantependium rood.jpgbouwplaat.jpgantependium groen.jpgvoorzijde.jpgbegraafplaats.gifantependium wit 1a.jpghaan.jpgzegel Julien.gifopen deur.jpghugenoten.jpgantependium paars.jpgtoren.gifgraftegel.jpg

Kinderkerk en kinderoppas

kinderoppas2 Iedere zondag is er voor de kinderen van 0 t/m 12 jaar kinderoppas en kinderkerk in de Regenboog. In de gewone kerkdienst is er in het begin van de dienst voor de kinderen een eigen moment waarbij een kinderlied wordt gezongen en de kinderen naar voren komen. De predikant vertelt voor hen een verhaaltje of praat wat met hen over het thema voor die zondag. Daarna steekt één van de kinderen het licht in hun lantaarntje aan met de vlam van de paaskaars en dan gaan zij met het licht naar hun eigen ruimte in de Regenboog.

Met de oudere kinderen lezen we dan een bijbelverhaal en vaak maken we ook iets met elkaar, afhankelijk van de leeftijd en grootte van de groep.

 

Bible Basics

Sinds kort gebruiken we de methode van Het Nederlands Bijbelgenootschap voor de kindernevendienst: Bible Basics.

Deze methode is gratis te downloaden. Op de site www.debijbel.nl/bijbelbasics kan iedereen zich gratis registreren en meekijken met het programma of de werkbladen printen. Ook is er een ouderbrief met uitleg over de verhalen en tips om het gesprek aan te gaan.

 

Wat zegt Bible Basics er zelf over?

De Bijbel in ruim tweehonderd verhalen; dat is Bijbel Basics, de kinderdienstmethode van het Nederlands Bijbelgenootschap. Met Bijbel Basics beloven we dat kinderen na acht jaar de tweehonderd belangrijkste Bijbelverhalen twee keer gehoord en verwerkt hebben. Daarmee wordt een brede basis gelegd voor de bijbelopvoeding van kinderen én recht gedaan aan de rijkdom van de Bijbel.

Bij de keuze van de verhalen hebben verschillende overwegingen een rol gespeeld: - We wisselen af tussen bekende en minder bekende verhalen. - We wisselen af tussen verhalende teksten en andere soorten teksten, zoals bijvoorbeeld psalmen, wijsheidsliteratuur en profetie. - We houden rekeningen met de ontwikkeling van kinderen: welk verhaal en welke invalshoek is geschikt voor welke leeftijd? - We sluiten zoveel mogelijk aan bij de rode draad van de Bijbelse geschiedenis: van de stamvaders naar het volk van Israël in Egypte en later in Kanaän, van de rechters naar de koningen en de profeten, en uiteindelijk naar Jezus en de eerste christenen. Hierdoor ervaren kinderen de verhalen niet als losse blokjes, maar als onderdeel van een doorgaande lijn.

Naast deze doorgaande lijn door de hele Bijbel heen houden we ook rekening met de kerkelijke feesten, zoals Pasen, Kerst, Hemelvaart en Pinksteren.

(Bron: website Bible Basics)


Kerstmis

We zijn al druk bezig met de kerstdienst. Tijdens de catechisatie is aan de kinderen gevraagd welk persoon of welke scene uit het kerstverhaal zij zouden willen verbeelden. Er is al een groepje herders gevormd die een scene gaan spelen. Natuurlijk wordt tijdens de dienst gezongen, muziek gemaakt en voorgelezen. Kortom: een heel persoonlijke verbeelding door alle kinderen. Was je niet bij de catechisatie, geef je dan op bij Martin Trumpie, Rob Fechner of bij mij en dan helpen wij je verder.

We volgen in de kinderkerk tijdens de adventsperiode de verhalen uit Lucas, zoals deze ook in de eredienst worden gelezen:

 • Zondag 2 december
  Lucas 1: 5-25, Een zoon voor Zacharias en Elisabet
 • Zondag 9 december
  Lucas 1: 26-38, Gabriël komt bij Maria
 • Zondag 16 december
  Lucas 1: 39-56, Het lied van Maria
 • Zondag 23 december
  Lucas 1: 57-60, Johannes wordt geboren
 • Dinsdag 25 december
  Lucas 2: 1-21

Voorin de kerk komt het grote doek te staan. Dit doek gaan we vullen met engelen. Zij spelen een belangrijke rol tijdens de verhalen.

Tijdens de dienst van 25 december hebben veel kinderen een rol. Sommigen gaan lezen, anderen muziek maken of toneelspelen.

Wij vinden het geweldig dat ze zo betrokken zijn. We oefenen de kerstviering op zondag 16 december, aansluitend aan de kerkdienst.

 

Beleidsplan

De afgelopen periode hebben we het beleidsplan voor de jeugd besproken en waar nodig herzien. Dit plan zal op de eerstvolgende kerkenraadsvergadering gepresenteerd worden.

De jeugd zal wat vaker, zo’n vier keer in het jaar, een bijdrage gaan leveren aan de erediensten.

 

Ik ben Nienke Fechner.

Ik ben de afgelopen jaren met plezier naar de kinderkerk gegaan omdat het er altijd zo gezellig is. Altijd doe je er wel wat leuks zoals tekenen of wat knutselen. We beginnen altijd met een verhaal van het thema waar we mee bezig zijn, en daarna gaan we er wat bij maken. Dan komt de koster ons halen en gaan we terug naar de kerk. Daar vraagt de dominee wat we gedaan hebben en laten we zien wat we gemaakt hebben. Op een gegeven moment als je naar de middelbare school gaat, neem je afscheid van de kinderkerk. Dat heb ik dus afgelopen week gedaan. Ik heb als afscheidscadeau een kettinkje gekregen met het Hugenotenkruis eraan. Ik ben er erg blij mee. Ik ga soms nog steeds naar de kinderkerk met Kylian en Imre Trumpie en dan wordt het ook wel de puberkerk genoemd. Ik heb daar een hele leuke tijd gehad.

Nienke

  

Namens de leiding van de kinderkerk een hartelijke groet!

Ineke, Berty, Renske, Franziska, Paula, Marijke, Rob en Martin

 

Surfbijbel

Wil je op een leuke manier kennis maken met verhalen uit de bijbel.
Klik dan eens op een van deze plaatjes.

.

Login Form

Januari 2019
Z M D W D V Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2