Protestantse Gemeente

Gennep en omstreken

zegel Julien.giftoren.gifhugenoten.jpgbouwplaat.jpgantependium paars.jpgantependium groen.jpgvoorzijde.jpgbegraafplaats.gifopen deur.jpgklok met inscriptie 1.gifantependium wit 1a.jpgorgel.jpghaan.jpgbijbel.gifantependium rood.jpgpreekstoel.jpgengel.jpggraftegel.jpg

Het model van Erasmus

website Wapen Neukirchen2Het hertogdom Kleef werd als verlicht en tolerant betiteld en al vroeg in de 16e eeuw verklaarden diverse vooraanstaande families zich openlijk protestant. Onder hen de families Von Wylick, Von Neukirchen, Van Till en Von Bylandt, die onderling diverse relaties hadden en ook nauwe banden onderhielden met andere adellijke families in de buurlanden.

In 1534 vluchtte de 23-jarige protestant Rutger van Randwijck, zoon van de burgemeester van Nijmegen, uit de gevangenis en vestigde zich in Gennep, dat in het hertogdom Kleef lag. Dat was niet zo verwonderlijk, want zijn schoonvader Jacob van den Bongard, was burgemeester van Gennep geweest. Rutger van Randwijk zelf werd burgemeester van Gennep in 1552 en 1558. Hij overleed in 1583 te Gennep.

Rutgers zuster Anna trouwde met baron Willem van Till, die familie was van Von Wylick.

De heerlijkheid Till met de hoeve en het kasteel Tiltenhof ligt ten noorden van de heerlijkheid Moyland bij Kleef aan een website Wylich wapenoude Rijnarm. Het was een vruchtbaar gebied met kleine meertjes.

Willem van Till was ook heer van Grieth, nu een vissersplaats aan de Rijn. Grieth was sinds de 13e eeuw een belangrijke haven voor het hertogdom Kleef, had douane- en stapelrechten en was lid van het Verbond van Hanzesteden. In 1336 werd ook een tolhuis in Grieth gebouwd, nadat het tolhuis in Huissen was opgeheven.

Till en Grieth waren overwegend rooms-katholiek en de weinige protestanten kerkten waarschijnlijk met geloofsgenoten in Moyland, waar in 1683 een eigen protestantse kerk werd gebouwd.

Anna van Randwijk en Willem van Till kregen één zoon, Lambert. Hij trouwde met Francesca von Spannerbock van Huis Heyen. De familie Von Spannerbock zijn directe voorouders van onze Koninklijke familie.

De vluchtelingen werden gastvrij ontvangen in het hertogdom Kleef; zij brachten ook veel mee: kennis, relaties en arbeidskrachten. De mijnbouw in het hertogdom Berg en het graafschap Mark, die beide tot het hertogdom Kleef hoorden, bloeide op en de textielindustrie in het hertogdom Jülich groeide. Handelaren en bankiers vestigden zich in de steden, wetenschappers, predikanten, juristen, schrijvers, leraren, kunstenaars en militairen droegen bij aan de infrastructuur.

De situatie in het hertogdom Kleef stak schril af tegen die in andere hertogdommen van het Heilige Roomse Rijk, waar godsdienstenoorlogen tussen rooms-katholieken en protestanten uitbraken. Het model van Erasmus liet de wereld van toen zien hoe het ook kon.

 

Login Form

Januari 2019
Z M D W D V Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2