Protestantse Gemeente

Gennep en omstreken

antependium groen.jpgantependium rood.jpgvoorzijde.jpgzegel Julien.gifopen deur.jpgbijbel.gifbegraafplaats.giftoren.gifpreekstoel.jpgbouwplaat.jpgantependium wit 1a.jpghaan.jpgklok met inscriptie 1.gifengel.jpgorgel.jpghugenoten.jpgantependium paars.jpggraftegel.jpg

Oecumenisch Feest

Samen met de rooms-katholieke parochie en de Molukse gemeente uit Gennep hebben we "500 Jaar Reformatie" gevierd op 24 september. Het was een groot feest in de geest van "Gennep-Reformatiestad",  een plaats waar men respect heeft voor elkaars geloofsbeleving.

Tijdens het herdenkingsjaar "500 Jaar Reformatie" hebben alle provincies in Nederland meegedaan aan de estafette "Als een lopend Vuur", waarbij elke provincie een eigen thema had en een kaars als symbool voor het estafettestokje werd doorgegeven aan de volgende provincie. Gennep (Noord-Limburg) had zich daarvoor aangesloten bij Brabant en het thema voor deze regio was "Rome en Reformatie". Dit thema was ons op het lijf geschreven omdat het (rooms-katholieke) Gennep zich tijdens de Reformatie al tolerant opstelde voor andersdenkenden en de protestantse vluchtelingen opving.

 

In de kerkdienst op 24 september gingen Ds. Rob Fechner, pastoor Guido Kessels en Ds. Theo Pattinasarany voor. Na het welkom door Teus van Leeuwen getuigden Lòa Verijzer en Saskia van der Linden van hun geloof en staken de kaarsen aan.

Daarna werd de estafettekaars door mevr. Jane de Vries, preses van de classis 's-Hertogenbosch, met een

 

kort woord overhandigd aan Rob Fechner, die de kaars op de liturgietafel zette en aanstak met de vlam van de Paaskaars.

De vice-preses van de Synode van de PKN, mevr. Jeannette Galjaard, sprak een woord van waardering uit voor de activiteiten in het kader van Gennep-Reformatiestad.

Saskia van der Linden en Herman Giesbers lazen de Bijbelgedeelten. De kerkdienst werd opgeluisterd met zang van het kinderkoor "De Speelnootjes" o.l.v. Jacqueline Fijnaut, het Molukse kerkkoor "Rehoboth" o.l.v. Seth Wattimena, Ds. Theo Pattinasarany en de hele familie Trumpie. Op het orgel speelde Peter van der Woude.

 

Dat allemaal voor een stampvolle kerk: bijna 200 mensen hebben de dienst bijgewoond. Niet iedereen kon een plaatsje in de kerk krijgen, want daar mogen er officieel maar 130 in van de brandweer. Met wat goede wil hebben we ongeveer 150-160 mensen in de kerk gepropt; toen was hij echt meer dan vol. Gelukkig hadden we een video-live opname georganiseerd in de raadzaal van het oude stadhuis, waar Luuk en Annemieke Otten als gastheer en gastvrouw optraden, zodat de anderen de dienst daar konden bijwonen.

Naar schatting hebben 150 mensen van het vervolgprogramma genoten.

 

Na de dienst werd er koffie geschonken in de raadzaal en in de Regenboog, gevolgd door een korte stadswandeling in groepen door het centrum van Gennep o.l.v. de stadsgidsen Willy Michels en Paul Martens.

In de raadzaal werd de film "Historische Banden" vertoond, een film over de geschiedenis van Gennep in het hertogdom Kleef en de eeuwenoude band met Goch die tot vandaag nog bestaat.

 

Na een lunch met heerlijke broodjes, melk, chocolademelk en frisdrank hebben velen het concert in de kerk bijgewoond, uitgevoerd door het Genneps Vocaal Ensemble o.l.v. Ernst Lamers en een Gelegenheids dameskoor. Prachtige muziek, besloten met het massaal gezongen Lutherlied "Een vaste Burcht is onze God" begeleid op orgel door Oksana Baljva.

 

Het organiserend team (werkgroep Bijzondere Activiteiten, bestaande uit Gerda Berends, Nel Taal en Jan Brands, uitgebreid voor deze activiteit met Teus van Leeuwen en Mieke Hoogkamp) had dit niet allemaal kunnen organiseren zonder de hulp van anderen, met name Kees de Jong, Wilma Berkelder, Ans Schut, Mia Bruinsma, Martin Trumpie en al diegenen die hierboven al genoemd zijn.

Ik mag zeggen uit naam van velen: "hartelijk dank, het was een prachtige dag".

 

Mieke Hoogkamp-Korstanje

Login Form

November 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1