Protestantse Gemeente

Gennep en omstreken

haan.jpgantependium rood.jpghugenoten.jpgbegraafplaats.gifpreekstoel.jpgvoorzijde.jpgantependium paars.jpgklok met inscriptie 1.gifopen deur.jpggraftegel.jpgorgel.jpgbouwplaat.jpgengel.jpgantependium wit 1a.jpgzegel Julien.gifantependium groen.jpgtoren.gifbijbel.gif

alt

 

 

Een nieuw Seizoen

We hebben niet de mooiste zomerperiode achter de rug, dat kunnen we wel stellen denk ik. Toch is het weer een periode waarin je mogelijk wat los komt van de dagelijkse beslommeringen. Vakantie heeft toch alles te maken met loskomen van de gewone dingen, waarna je anders naar de dagelijkse dingen gaat kijken. Waarin je in de gaten kunt gaan krijgen dat je misschien wel in een soort molentje liep waaruit ontsnappen maar heel moeilijk leek. Dat is nou het mooie van een vakantie: daardoor kun je gaan herscheppen, gaan heroriënteren. Daardoor kun je er na je vakantie opnieuw tegenaan.

 

Het opvallende is dat in de periode na de vakantie de oude liturgie ook helemaal die kant op gaat. Veel lezingen gaan opeens over herscheppen, heroriënteren, een ander inzicht krijgen in het leven dat je leidt of in de keuzes die je maakt. In het Evangelie denk ik bijvoorbeeld aan de lezing uit Lucas 10: 25 tot 37: de tot nu toe bewandelde weg tegenover de weg die je eigenlijk ook zou kunnen gaan en die je echt ergens uit laat komen.

 

Net zo gaat het bij de Brieven. Denk bijvoorbeeld zomaar eens even aan Petrus 3: 1-12. Hierin gaat het over Traditie met Hoofdletters, zo lijkt het. Petrus stelt daar tegenover hoe je er óók mee om zou kunnen gaan. In het Evangelie ligt duidelijk Jezus’ vertrekpunt altijd in Zijn traditie, maar daarna legt Hij die zodanig uit, dat de bedoeling en de inhoud daarvan dichterbij je komt, dat je ermee kunt leven, er vanuit kunt leven. Petrus motiveert de gemeenten op eenzelfde manier. Voorwaarde bij alles is natuurlijk wel dat je de stap daartoe dan wel eerst moet overwegen, met je hart en je hoofd, en daarna gaat toepassen. Weet u, traditie is niet alleen maar overleveren, dat wordt vaak gedacht, maar het gaat erom datgene te overleveren wat er echt toe doet. Dat is nou net wat Jezus steeds weer duidelijk wil maken aan iedereen die het maar wil horen.


Startzondag, Reformatiedag op 24 september, doopdiensten en bevestiging, catechisatie: dat en nog veel meer komen straks weer allemaal aan de orde. We gaan er allemaal weer mee aan de gang, ik hoop met zoveel mogelijk mensen. Ook met al degenen die tot nu toe nog wat reserves hebben: kom maar gerust, met die nieuwe inbreng maken we beslist het verschil. We hebben namelijk zoveel aan elkaar over te dragen.

Hartelijke groet, 

ds. Rob Fechner 

 

Login Form

September 2017
Z M D W D V Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30