Protestantse Gemeente

Gennep en omstreken

graftegel.jpgopen deur.jpgpreekstoel.jpgbijbel.gifbouwplaat.jpgvoorzijde.jpgbegraafplaats.gifklok met inscriptie 1.giftoren.gifantependium wit 1a.jpghugenoten.jpgengel.jpgantependium paars.jpghaan.jpgzegel Julien.gifantependium groen.jpgantependium rood.jpgorgel.jpg

Kinderkerk en kinderoppas

kinderoppas2 Iedere zondag is er voor de kinderen van 0 t/m 12 jaar kinderoppas en kinderkerk in de Regenboog. In de gewone kerkdienst is er in het begin van de dienst voor de kinderen een eigen moment waarbij een kinderlied wordt gezongen en de kinderen naar voren komen. De predikant vertelt voor hen een verhaaltje of praat wat met hen over het thema voor die zondag. Daarna steekt één van de kinderen het licht in hun lantaarntje aan met de vlam van de paaskaars en dan gaan zij met het licht naar hun eigen ruimte in de Regenboog.

Met de oudere kinderen lezen we dan een bijbelverhaal en vaak maken we ook iets met elkaar, afhankelijk van de leeftijd en grootte van de groep.

 

Vertel het maar

Met ingang van het nieuwe seizoen in 2015 zijn we ook een met een nieuwe methode gestart tijdens de Kinderkerkbijeenkomsten: Vertel Het Maar.

Deze methode is zeer toegankelijk, begeleidsters kunnen zich gemakkelijk voorbereiden en alles is online verkrijgbaar. Er worden per zondag verschillende werkjes aangeboden die aansluiten bij het thema, er wordt een handleiding gegeven om gesprekjes te voeren en als er nog tijd over is kan er voor de oudere kinderen nog een keuze worden gemaakt uit een aantal puzzels, rebussen of andere woordspellen. Twee voorbeelden zijn afgebeeld.

Stichting ‘Vertel Het Maar’ is opgericht in 1994. Een groepje gereformeerde en hervormde predikanten organiseerde in dat jaar twee themadagen over kindernevendienst- en zondagsschoolmateriaal.

Het enthousiasme was overweldigend, meer dan tweehonderd kinderwerkers kwamen op deze dagen. Want de nood bleek heel groot. Nergens konden deze werkers materiaal vinden dat paste op hun aanpak.

Zo groeide een groepje gedrevenen: enkele predikanten en kinderwerkers staken de koppen bij elkaar: het eerste handboek van ‘Vertel Het Maar’, dat toen nog een periode van een half jaar beschreef, verscheen in 1995. Diverse organisaties staken de helpende hand toe: Mediahuis uit Amersfoort, de stichting Timotheüs, stichting de Windroos uit Amersfoort en de Internationale Bijbel Bond.

 

Beleidsplan

De afgelopen periode hebben we het beleidsplan voor de jeugd besproken en waar nodig herzien. Dit plan zal op de eerstvolgende kerkenraadsvergadering gepresenteerd worden.

De jeugd zal wat vaker, zo’n vier keer in het jaar, een bijdrage gaan leveren aan de erediensten.

 

Catechisatie 2017-2018

Na de startzondag zijn er 10 bijeenkomsten gepland voor drie groepen kinderen, steeds op een donderdag.

18.30   5-8 jaar

19.15   8-14 jaar

20.15   vanaf 14 jaar

 

De data zijn:              Thema

14 september            oecumene

5 oktober

9 november

7 december               advent/kerst

11 januari                  drie koningen

8 februari                  karnaval   

8 maart                     avondmaal

5 april                       The Passion (om 18.30 voor alle groepen)

24 mei

14 juni

6 juli                          Barbecue

 

Terugblik op de afgelopen periode: 40 dagen tijd en Pasen

We hebben gemerkt dat het met elkaar werken aan zo’n mooie poster door de kinderen als prettig werd ervaren. Het samen rondom de poster bezig zijn, ieder met zijn favoriete tekengerei, was hartverwarmend. De oudere kinderen waren scheutig met complimenten aan de jongere kinderen. Het dragen van de poster en de ezel was een serieuze taak.

 

Tijdens de gezinsdienst van 25 februari hebben de aanwezige gemeenteleden en de kinderen allen een woord van bemoediging geschreven op een mooie steen: welk woord past bij de bemoediging die wij van Jezus krijgen? Deze stenen vormden een weg naar Pasen. In de weken die volgden hebben gemeenteleden en kinderen stenen bijgelegd; sommigen omdat ze er de eerste keer niet bij waren, anderen omdat ze nog een woord wilden delen. De trots bij de kinderen dat ’hun‘ woord weerklank vond bij de volwassenen vond ik ontroerend. De verbinding tussen ons allen werd nog duidelijker tijdens de vieringen op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en natuurlijk Paaszondag: de stenen kregen een prominente plaats in de liturgische bloemstukken. Alles kwam samen in onze liefde voor God en Zijn liefde voor ons.

Overigens zijn er nog stenen genoeg in het portaal: geef gerust nog een woord door.

 

De kinderkerk zal ook op andere momenten in het jaar een vorm kiezen waarbij de verbinding tussen kinderen en volwassenen tastbaar wordt.

Tijdens de dienst van palmzondag zijn er drie Palmpaasstokken door de kinderen uitgedeeld aan gemeenteleden: “Wat fijn dat u er bent.” Na de dienst zijn er twee Palmpaasstokken gebracht bij gemeenteleden die de dienst niet kunnen bezoeken. Deze werden verrast en dankbaar aangenomen.

 

Rooster komende periode

8 april            Genesis 2:4b-25  De mens in Gods schepping

15 april          Genesis 3: 1-14   De eerste zonde

22april           Genesis 4:1-16    Kaïn en Abel

29 april          Genesis 6:5-22    Gods opdracht aan Noach

6 mei             Genesis 8:1-9:17 Gods verbond met de mens

 

PINKSTERPROJECT: IN DE WOLKEN DOOR GODS HEERLIJKHEID

10 mei           (Hemelvaart) geen kerkdienst in onze kerk

13 mei           Genesis 11:1-10 Spraakverwarring in Babel

20 mei           (Pinksteren) Handelingen 2 Spreken over God

 

Uitstapje

Op 3 juni, na de kerkdienst, gaan we iets leuks doen. We gaan naar een mooie plek ergens in de buurt. De lunch is inbegrepen. Alle kosten voor de kinderen worden betaald door de kinderkerk. We houden de bestemming nog even geheim.

 

Barbecue

Vrijdag 9 juli is er wederom de jaarlijkse barbecue. Ook nu zijn we weer welkom op de boerderij bij Berty en Theo Schreurs. Alle kinderen (en hun ouders) en leiding van de kinderkerk zijn van harte uitgenodigd. Voor bovenstaande data geef je je op per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Namens de leiding van de kinderkerk een hartelijke groet!

Ineke, Berty, Renske, Franziska, Paula, Marijke, Rob en Martin

 

Surfbijbel

Wil je op een leuke manier kennis maken met verhalen uit de bijbel.
Klik dan eens op een van deze plaatjes.

.

Login Form

Juli 2018
Z M D W D V Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4